Spel aanbieders
Alle spel aanbieders
Top 5 aanbieders
Naam Waardering Max. Bonus Bonus
Bingocams 5/5 200% € 100 Bekijk
Beterbingo 5/5 300% € 150 Bekijk
Trendiebingo 4/5 200% € 100 Bekijk
Unibet bingo 4/5 100% € 100 Bekijk
888ladies Bingo 4/5 250% £ 500 Bekijk

De geschiedenis

Kienen, ook wel bekend als bingo, is een populair kansspel dat al eeuwenlang wordt gespeeld. In dit artikel verkennen we de geschiedenis van kienen, van de oorsprong in de 16e eeuw tot de moderne online kienen sites. We bespreken ook de evolutie van kienen in Nederland en de groeiende populariteit van online kienen onder Nederlandse spelers.

De Oorsprong van Kienen

De geschiedenis van kienen gaat terug tot de 16e eeuw in Italië, waar het spel zijn oorsprong vindt in een loterij genaamd "Lo Giuoco del Lotto d'Italia". Deze loterij wordt nog steeds wekelijks gespeeld in Italië. Het spel verspreidde zich snel door Europa en bereikte Frankrijk in de 18e eeuw, waar het bekend stond als "Le Lotto". Hier werd het voornamelijk gespeeld door de aristocratie en de hogere klassen.

In de 19e eeuw bereikte het spel Duitsland, waar het werd gebruikt als een educatief hulpmiddel om kinderen wiskunde, spelling en geschiedenis te leren. Rond dezelfde tijd maakte het spel zijn weg naar Noord-Amerika, waar het bekend werd als "beano". Spelers gebruikten bonen om de genoemde nummers op hun kaarten te markeren, vandaar de naam.

De Ontwikkeling van Bingo en Kienen

In 1929 werd het spel bingo geïntroduceerd door een Amerikaanse speelgoedverkoper genaamd Edwin S. Lowe. Hij veranderde de naam van "beano" naar "bingo" nadat hij hoorde hoe iemand per ongeluk "bingo" riep in plaats van "beano". Lowe ontwikkelde ook het eerste gestandaardiseerde bingospel met genummerde kaarten en een systeem om willekeurig getallen te trekken.

In Nederland werd het spel bekend als "kienen", afgeleid van het Franse woord "quine", wat "vijf" betekent. Dit verwijst naar de vijf rijen en vijf kolommen op een traditionele kienkaart. Kienen werd al snel een populair tijdverdrijf in Nederland, met kienavonden georganiseerd in buurthuizen, kerken en andere sociale gelegenheden.

De Opkomst van Online Kienen

Met de opkomst van het internet in de jaren '90 begonnen kansspelen zich ook online te ontwikkelen. Online kienen maakte zijn debuut in de late jaren '90 en werd al snel populair onder spelers die genoten van het gemak en de toegankelijkheid van het spelen vanuit hun eigen huis.

Online kienen sites bieden een breed scala aan kienvarianten, zoals 75-ball, 80-ball en 90-ball kienen. Daarnaast bieden ze vaak ook chatfuncties, waardoor spelers kunnen communiceren met elkaar en een gevoel van gemeenschap kunnen ervaren, vergelijkbaar met traditionele kienavonden.

Kienen in Nederland: Van Bingo Halls tot Online Kienen

In Nederland heeft kienen zich ontwikkeld van een traditioneel spel gespeeld in bingo halls tot een populair online tijdverdrijf. Nederlandse spelers genieten van de mogelijkheid om online kienen te spelen op elk moment van de dag, met toegang tot een breed scala aan spellen en bonussen.

De groeiende populariteit van online kienen in Nederland heeft geleid tot een toename van betrouwbare en veilige online kienen sites die zich richten op Nederlandse spelers. Deze sites bieden een verscheidenheid aan kienvarianten, aantrekkelijke bonussen en promoties, en Nederlandstalige klantenservice.